risks with sending gifts

Verzenden van geschenken

Richting de feestdagen worden er veel geschenken de wereld over gestuurd. Maar aan zo’n vriendelijk gebaar zijn ook risico’s verbonden. Ingewikkelde internationale douaneregels en bepalingen voor Gevaarlijke Goederen (DG) kunnen roet in het eten gooien.

De douane heeft verantwoordelijkheden op het gebied van veiligheid, gezondheid, economie en milieu. Ze zijn kritisch als het gaat om geschenken die bijvoorbeeld levensmiddelen, ander organisch materiaal of Gevaarlijke Goederen bevatten.

Hieronder vindt u een aantal handige tips:

  • Een verhoogd risico geldt nationaal én internationaal bij het verzenden van onder andere alcohol, batterijen, spuitbussen, etenswaren van dierlijke oorsprong (bijvoorbeeld worst en kaas) en vuurwerk. Goederen kunnen worden tegengehouden of in beslag worden genomen, hoe onschuldig de inhoud ook lijkt te zijn.
  • Stuur een handelsfactuur (commerciële of pro-formafactuur) mee. Deze moet duidelijk zijn over zaken als de inhoud, land van oorsprong, HS-codes en verkoopvoorwaarden (Incoterms). Onduidelijkheid over de inhoud van de zending kan leiden tot vertragingen. Zorg daarom bovendien voor duidelijke etiketten op uw pakket.
  • De vermelde waarde op de handelsfactuur dient een reële waarde te zijn, liefst in de valuta van het land waar de goederen naar worden verstuurd. Verzendkosten moeten bij de waarde van het geschenk worden opgeteld. Als de vermelde waarde in twijfel wordt getrokken, kan dit leiden tot vertraging en boetes.
  • De geadresseerde moet daarnaast optreden als importeur. Houd er rekening mee dat niet iedere ontvanger dit even prettig zal vinden. (Dit geldt trouwens alleen voor internationaal transport buiten de EU.)

Meer weten? Stuur uw vraag naar tradecompliance@baselogistics.com.